en god historie for synet

 

Mange personer er i stand til at lyve, men det er kun de færreste, , der yderligere kan narre deres korpus til at lyve. Et oftalmoskop er et spejl til øjnene, som kan yde indsigt i en række gemte problemer, din patient oplever. Her findes flere oplysninger om, hvad et oftalmoskop er, ligesom du yderligere kan læse mere om, hvad du kan benytte et oftalmoskop til.

Skopets historie begyndes i 1851, hvor den tyske øjenlæge og fysiker Hermann von Helmholtz fandt ud af, at du ved brug af en lyskilde og et vinklet spejl med et hul i midten kan kigge ind i det indre øje. Det kan lade sig gøre, eftersom billedet af nethinden reflekteres og forstørres, når du anvender et oftalmoskop, og på den måde kan du få visdom i øjets inderside. Siden 1851 er skopet udviklet, så du i dag blandt andet er fri for ikke ønskede reflekser. Lægevidenskaben skelner imellem 2 forskellige slags oftalmoskopi. Den direkte oftalmoskopi observerer retina – det videnskabelige ord for den inderste hinde – gennem foranliggende brydende medier. Ved indirekte oftalmoskopi observerer du et billede skabt først for øjet ved hjælp af en linse holdt i hånden.

Men nu overvejer du måske, hvad et oftalmoskop kan anvendes til i praksis. Et oftalmoskop er et alsidigt stykke værktøj, som finder flere forskellige områder til anvendelse. Men til en begyndelse begynder vi med at give dig et grundlæggende fysisk indblik i, hvilke informationer du kan få, når du ser ind i det allerinderste øjne. Dine øjnes pupiller kan udvide sig af tre årsager. De udvides, såfremt du er på narkotika eller dersom dine øjne bliver udsat for svagt lys. Regnbuehinden i øjet udvides også, når du ser noget, du synes om. Når du anvender et oftalmoskop, udsættes patientens øje for meget stærkt lys, hvilket vil sige, at det trækkes sammen. Derfor er det oplagt at øge patientens pupiller med et uægte præparat, før du anvender skopet. Øjenknibning er tilmed problematisk, du bør være opmærksom på, når du tager skopet i brug.

Med et oftalmoskop kan du opdage en række øjensygdomme. Men undersøgelser med et oftalmoskop kan også udstede indblik i mange andre tilstande, herunder kredsløbssygdomme eller i det centrale nervesystem. Det er fx grunden til, at oftalmoskopi er lovpligtigt i forbindelse med alle patienter, som oplever nedsat synsfunktion.

Comments are closed.